POL MOLLANIN HİKÂYESİ- CHARLES MOLLETTE

4.9
(14)

POL MOLLANIN HİKÂYESİ GENEL ÖZET

Giritli Müslüman bir aileye mensup olan Mollazâde Mehmet Ali’nin (Hıristiyan olduktan sonra aldığı adla Paul Mulla’nın) enteresan ve bir tarafıyla ibretlik, acı bir hayat macerası var. Baba tarafı XVII. yüzyılda Konya’dan Girit’e gelip yerleşmiş. Annesi ise Arnavut asıllı ve Mısır’dan adaya gelmiş. Mehmet Ali adı modern Mısır’ın kurucusu, Arnavut asıllı Osmanlı paşası Mehmet Ali Paşa’dan geliyor.

Pol Molla’yı babası 1895’te lise tahsili için Fransa’ya gönderir. Adada durum hayli karışık olduğu için oğlunun daha iyi şartlarda ve vasıflı bir eğitim almasını ister. Fransa’da liseden sonra hukuk tahsil eder, felsefe ile ilgilenir, aksiyon felsefesinin kurucusu Maurice Blondel’le tanışır. Kendisinden beklenen, iyi yetişmiş, Batı kültürü almış bir Müslüman olarak adaya dönmesi ve memleketini kendi mesleğinde savunması, dindaşlarına arka çıkması iken o Hıristiyan olmayı tercih eder ve 1905’te vaftiz olur. Sonra papaz, sonra kilisede seminer hocası, nihayet Vatikan’da üst derecede bir ruhani… Elinizdeki kitap birinci elden kaynakları kullanarak bu hikâyeyi anlatıyor.

POL MOLLA





POL MOLLANIN HİKÂYESİ NEDEN ÖNEMLİ?

Kitap öncelikle dikkatimi, Nurettin Topçu’nun fikren oldukça etkilendiği ve İsyan Ahlakı kitabını yazmasında pay sahibi olan Maurice Blondel in kitabın kahramanlarından biri olmasıydı. Bir diğer faktör ise asıl kahramanın, Müslümanken Hristiyanlığa geçen İmparatorluğun önemli devlet adamlarından birinin oğlu olması. Tersi hikayeleri çok duymuş veya okumuş olmamıza rağmen , az sayıda Müslümanlıktan diğer dinlere geçiş olayını şahit olmamız.

Maurice Blondel nasıl bir felsefeciydi ve nasıl bir etki alanı vardı ki; etkilediği iki insan dan biri Nurettin Topçu , diğeri Pol Molla olabilmişti. Bu gizemi çözmek, en azından çözmeye çalışmak oldukça heyecan vericiydi. Bu kitapla birlikte rahmetli Emin Işık hocanın ”Nurettin Topçu- Çağdaş Bir Dervişin Dünyası” kitabının da okunması gerektiğini düşünüyorum. O zaman bir ismin iki farklı insanı hangi etkilerle değiştirip, dönüştürdüğünü daha iyi anlıyorsunuz.

nurettin topçu

NURETTİN TOPÇU

İyi okumalar diliyorum.

NURGÜL DURU

 

 

 

 

 

Bu gönderiyi beğendiniz mi?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puan 4.9 / 5. Oy sayısı: 14

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir