OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ

5
(7)

 

OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

Ben Cihan, Kocaeli Üniversitesinde Otomotiv Teknolojisi Programında öğrenimime devam ediyorum.
Bu yazıda ise size kendi bölümümden bahsedeceğim.
Otomotiv sektörü hem evrensel anlamda hem de yerel anlamda hepimiz için büyük bir önem arz ediyor. İhracat ise tüm ülkelerin ekonomilerini geliştirmek için kullandığı temel yöntem. İhracatta amaç nedir? Basite indirgenmiş haliyle üretimin lokal yerlerde gerçekleştirilip, ürünün dış pazara satılması olayıdır. Bu iktisadi olay ülkelerin katma değeri yüksek ürünler üretmesi için Araştırma-Geliştirme imkanı vermesinin yanı sıra ülkelere döviz girişi sağladığından dolayı oldukça önem arz eder. Ülkemizin ise başlıca ihracat kalemi otomotiv, otomotiv yedek parçası, lastik üretimi gibi kalemlerdir. Türkiye İhracatçılar Meclisinin yayınladığı rapora göre geçtiğimiz senenin Ocak ayında 2.4 milyar dolar ile otomotiv sektörü ihracat lideri olmaya devam ediyor.
9 farklı ilde yaklaşık 13 farklı otomotiv şirketinin fabrikası bulunuyor ve bu fabrikalara olan yatırım, önem ve değer hızlıca artıyor. İhracat zaten bu fabrikalarının ana hedefi. Ancak bu hedef gerçekleştirilirken aynı zamanda binlerce kişiye istihdam alanı yaratılmış oluyor.
Yalnız otomotiv sektöründe değil, her imalat alanında olduğu gibi teknikerler ise üretimin bel kemiğini oluşturuyor. Teknikerler alanları ile ilgili aldıkları “doğru eğitim” ile birlikte imalat alanlarında büyük farklar açıyorlar. Almanya buna bir örnek. Almanya’da mühendis sayısına paralel olarak artan tekniker sayısı koca bir fabrika olan Almanya’nın üretim kültürünün, kalifiye elemanlara verdiği önemin bir parçası, bir göstergesi haline gelmiş durumda. Üstelik teknikerlik eğitimi, mühendislik eğitimi ile aynı eğitim süresine sahip ve oldukça önem arz eden konulardan oluşuyor.



Okulumuz ve imkanları ve KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ GÖLCÜK MYO.
Kocaeli fabrikalar şehridir. Özellikle otomotiv alanında Ford Otosan, Hyundai ASSAN ve Pirelli gibi markaların imalat tesislerini bulundurarak yerel istihdam alanında önemli bir katkı yapmaktadır. Okulumuzun tam ismi Kocaeli Üniversitesi Gölcük MYO olarak geçiyor.
Bizim bölümümüzün eğitim süresi 4 dönem ve iki seneden oluşuyor. Bu süreçte bir otomotiv teknikerinin baştan aşağıya eğitilmesi gerekiyor. Bu amaç beraberinde bazı ihtiyaçları doğuruyor ve en önemli soru okulumuz bu ihtiyaçları karşılıyor mu?
Okulumuzda hem elektronik anlamda, hem teknik anlamda pratikler yapabileceğimiz laboratuvarlar bulunuyor. Bunlara atölye adını veriyoruz. Atölyelerde sürekli pratik yapılıyor. Atölyelerin bir takım araç gereçleri de çevredeki büyük imalathanelerin hibeleriyle elde ediliyor. Böylelikle araç gereçlerimiz her zaman güncelliğini koruyor. İlk sene başarılı sıralamasının belli bir puan üzerinde olan öğrenciler okulumuzun Ford Otosan ile anlaşmalı olan Meslekte Eğitim Programına katılmaya hak kazanıyor. Bu süreçte 2 dönem boyunca haftanın üç günü fabrikaya, iki günü ise okula giderek çalışma hayatına adapte oluyorlar. Meslekte Eğitim Programının amacı başarılı öğrencileri okul sonrası iş hayatına hazırlamak. MEP programını bitiren öğrencilere de tabii ki belgeleri takdim ediliyor.
Türkiye’de otomotiv teknikerleri neler yapabilirler? Türkiye’de iyi eğitim almış bir tekniker öncelikli olarak fabrikalarda üretim bantlarında yedek parça servislerinde, araç yetkili bakım servislerinde hizmet verebilirler, belli bir süre sonra ise sahip oldukları “İş Yeri Açma” ve “Ustalık Belgesi” ile birlikte kendi atölyelerini açma imkanını yakalayabilirler.

Her sektörde ve her meslek kolunda olduğu gibi bizim bölümümüzde de ana tema azim.
Azimli olan, çalışan, işinin peşini zorluklara rağmen bırakmayan kazanıyor, çalışıyor ve en önemlisi gelişiyor.

CİHAN DEMİR

Bu gönderiyi beğendiniz mi?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puan 5 / 5. Oy sayısı: 7

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir